
MUN JUTTUJA

Mun juttuja on kooste erilaisista tapahtumista, joissa olen ollut mukana, itse tai joku muu kirjoittanut.
Tähtihetkiäkin löytyy, myös mokia tai muutoin mieliinjääneitä.
Olen saanut kokea turvallisen kasvuympäristön Kihniön ja Ikaalisten maaseudulla, mielenkiintoisen työn Helsingissä journalistina, perhe-elämän ja myös saanut nauttia jo yli 20 vuotta vapaajantutkijana, täysinpalvelleena eläkeläisenä. Muutamia vuosia myös talviasukkaana Turkin Alanyassa. Nyt paluumuuttajana eläkevuosia Ikaalisissa.
Harrastukset ovat tuoneet työteliään aikuisvaiheen lisäksi omaa väriä. Harrastuksista päällimmäiseksi muotoutui kuvataide. Kutsuisin sitä paremminkin kuvien tekemiseksi, koska taiteen olemus ei oikein ole selkeästi valjennut. Eipä se ole paljon vaivannut. Mukava tehdä sellaista joka tempaa mukaansa.
Nykyajan unohdettu kansa
Synkkä yksinpuhelu
Minun yksinpuheluni on kirjoitettu hieman vihaisena, mutta varon vaipumista synkkyyteen. Se kun ei vie mitään asiaa eteenpäin, sen enempää kuin joku kirjoittelu omalla kotisivullakaan, toisinsanoen ei hetkauta ketään. "Kaluttu luu", joten toistan vain kuuroille korville, jotka turtuneet ihan kuin tavaratalojen henkilökunta kahden kuukauden joulumusiikkiin.
Todellinen unohdettu kansa
Maailman onnellisimman valtion nurkissa piileskelee kaikilta ulottumattomissa kansanosa, jonka olemassaoloa, jonka olemassaoloa monikaan edes tietää. Omaiset ovat täysin unohtaneet, viranomaiset eivät, mutta kieltävät olemassaolon. Tilastoihinkaan he eivät yllä, koska heistä ei tiedetä, niin ei voi niputtaakaan. Naapurit kiertävät kaukaa, ystäviä ei ole, ei silti, ei vihahenkilöitäkään ! Laskuttajia on vielä muutama, mutta nekin jättäneet rauhaan, kun posti jää lukematta, kirjeet avaamatta eikä puhelutkaan auta. Isompi riesa lähteä varattomalta perimään kuin unohtaa koko olento.
Tahvon elämä
Tahvo, olkoon tämän todellisuudessa elävän olennon tekaistu nimi. Hänelle annettiin noin 60 vuotta sitten oikea nimi. Sukunimikin on olemassa ja kokonainen suku. On pari siskoa ja entisiä naapureita. Yhteydenotot näihin "läheisiin" ovat olleet katkolla jo vuosikymmeniä, koska Tahvo on sairas. Sairaudella on niin viheliäinen nimi kuin alkoholismi.
Niin kukapa nyt välittää, haluaa olla tekemisissä, puhumattakaan auttaa. Auttamisessa on toki sellainen ongelma, että Tahvo ei suostu ottamaan apua vastaan. Toki hän apua käyttää, mutta omavalintaisesti painostamalla sairaan naapurinsa tuomaan hänelle ostokset ja hoitamaan kaikki muutkin niin pakolliset asiat, joita ilman menisi henki. Lääkärireissuja ei tehdä, koska Tahvo ei halua, ei myöskään lääkkeitä moniin jo oleviin muihin sairauksiinsa. Jos hänet on tajuttomana saatu sairaalahoitoon, Tahvo karkasi sairaalasta. Kukaan ei varsinaisesti tiedä, miten hän on karannut isosta keskussairaalasta maaseudulle omaan kotiinsa. Sieltä hänet vain tavoitettiin kun karkurista tuli seuraavana päivänä etsintä. Tahvon itsemääräämisoikeutta on kunnioitettu jättämällä hänet kotiinsa, koska hän ei halua lähteä tuntemattomien ihmisten kyytiin, puhumattakaan sairasautoihin. Monien kyselyjen jälkeen sai naapuri tietää, että Tahvon voi hakea turvaan ainoastaan poliisi, ja vain siinä tapauksessa että hän aiheuttaa häiriötä tai on vaaraksi.
Tahvolla on koti, mutta asumisentaso on heikompi kuin kodittomalla.
Tahvon koti haisee, ja haju on sellainen, että kukaan ei halua astua kynnyksen yli. Vain yksi huolestunut naapuri käy toisinaan suojavarusteisena katsomassa tilannetta, kantaa pois vain pussitetut roskat ja oluttölkit ja käy hoitamassa asioita.
Naapurin kertoman mukaan hän joutuu varomaan jokaista ovenavausta, koska Tahvolla saattaa olla puukko kädessä, eikä hän aina tunnista naapuriaan. Silloin on paras odotella ja yrittää udelleen. Joskus Tahvolla on vieraita. Vieraat ovat "manipuloijia", mielikuvitusolentoja,joiden kanssa hän kiistelee kovaan ääneen, vaikka he kuuluvatkin eri kieliryhmään, ja ovat aseistettuja. Tahvolla on suojanaan "Zombikoiria" joita hän ruokkii asettelmalla ruokalautasia pitkin huoneistoa. Lautasia ei voi korjata pois, koska koirat eivät välitä, jos ruoka on homeessa. Koirat poistuvat aina kun oven takana on joku ulkopuolinen. Siksi niitä ei ole kukaan muu nähnyt.
Vessaihme ja muita mystisiä ilmiöitä
Tahvolla oli joskus siisti rivitalokaksio. On edelleenkin kaksio, mutta ei enää siisti. Tähän mennessä on kulunut 6 kuukautta siitä, kun Tahvon irrallaan kylpyhuoneen lattialla oleva wc-tuoli kaatui ja rikkoontui säpäleiksi lattialle. Siitä lähtien sirpaleet ovat olleet siellä levällään. Nyt on mysteeri, miten ihminen, joka ei kykene liikkumaan ulkosallakaan voi tehdä tarpeensa, minne ja miten ? Kukaan ei tiedä. Pesemättömiä vaatteita korvautuu siten, että naapuri vie hänelle omia vanhoja vaatteitaan. Ne ovat viikkokausia päällä. Peseytyminen ja vaatehuolto ovat hyvin harvinaisia tapahtumia. Viikkokausia samat vaatteet ympäri vuorokauden. Krooninen inkontinenssi ei häiritse, koska vaatteet kuivuvat joskus ihan itsekseen. Oire estää sen, että kukaan ei voi ottaa häntä ilman suuria suojaamistoimia omaan autoonsa, kun seuraukset ovat märkä istuin. Ostoksillekaan ei voi enää ottaa mukaansa, koska hätä voi tulla kesken ostosten ja silloin lorisee.
Ihan yksin Tahvo ei kuitenkaan asu
Hänellä on paljonkin seuraa. Zombikoirat, suuri joukko hiiriä ja erilaista pörisevää pikkuolioita.
Tahvolle niistä ei hänen sanojensa mukaan ole haittaa. Toisinaan hiiret syövät sähkölaitteiden johtoja, mutta sellaiset Tahvo voi heittää ikkunasta talon takaiseen metsikköön.
Yhdestä asiasta Tahvolla on selkeä ja hyvä periaate. Hän ei päästä huoneistoonsa ketään, joilla on pahat aikeet, kuten ryöstää rahat, kaljat ja koirat. Valitettavasti naapuria lukuunottamatta kaikki muut kuuluvat pahojen luokkaan ja saavat pysyä loitolla.
Miksi ei kukaan puutu ?
Sen kysymyksen on naapurikin kuullut monia kertoja. Hänet on asetettu vastuuseen useita kertoja naapurinsa auttamisesta.
Naapuri on keskustellut kanssani aina tavatessamme ja olen havainnut, että hänen oma elämisensä on täysin sairaan naapurin vahtimista ja sietämistä, aiheuttaen unettomuutta ja voimakasta ahdistusta myös hänelle itselleen.
Olen yhdessä naapurin kanssa tehnyt ilmoituksia asunnon vuokraajayhtiölle, huoli-ilmoituksia ja useita soittoja eri tahoille, selvitellen olisiko sukulaisissa joku, joka ottaisi asiaa hoitaakseen.
Kaikilla tahoilla on sama este puuttua. Itsemääräämisoikeus, joka on laissa säädetty. Ketään ihmistä ei saa viedä tai häiritä ilman hänen omaa suostumustaan.
Siispä viranomaiset puuttuvat vasta jos Tahvo tekee jotakin sellaista, että on aihetta kutsua poliisi. Tai jos hän aiheuttaa tulipalon tai kuole
Monien selvitysten ja pyyntöjen jälkeen n 2 v sitten sosiaalitoimen virkailijat kävivät katsomassa tilannetta. Vilkaisivat sisälle, jolloin Tahvo ilmoitti jyrkästi, että hän ei halua mitään apua. Naapuri hoitaa kaiken.
Kaksi korkeasti kulutettua sosiaalivirkailijaa tulivat kutsuttuina paikalle. He puhuttelivat naapuria ja moittivat tätä Tahvon ostolistaan viitaten, että hänelle ei saa ostaa olutta, vain tupakkaa ja ruokaa. Naapuri hermostui tästä ja uhkasi, että hän lopettaa koko huolehtimisen, sillä se on helppo sanoa, koska jos hän ei hanki näitä, voi vastassa olla väkivaltainen yhteenotto.
Joskus on tapahtunut niinkin, että Tahvo lähti palvelubussilla ostoksilleen vielä pystyessään liikkumaan paremmin. Se päätyi siihen, että hän ei löytänyt takaisin vaan soitti naapurille että hän on istunut myymälän ulkopuolella useita tunteja, eikä mitään palvelubussia ole tullut. Sen jälkeen hän ei ole uskaltanut itse edes yrittää käyttää kyseistä bussia, eikä todellakaan siihen kykenisi.
Tilanne alkaa olla sellaisessa mitassa, että riskinä on tulipalo, koska Tahvolla on tapana nukahtaa piippuineen sohvalleen, koska kalusteissa on jo palojälkiä. Jos palo syttyy yöaikaan, vaarana on koko rivitalon asukkaat ja asunnot. Syrjäisessä kylässä pelastustoimen saaminen ajoissa on vaikeaa, koska lähistöllä ei ole asukkaita niin lähellä, että paloa voisi yöaikaan edes havaita . Puhumattakaan missä vaarassa mies itse ja mahdollisesti myös naapuri on Tahvon harhojen ja väkivaltaisten puuskien kanssa.
11.5. 2025
Jotakin joutilaskin tekee
Otsikon lausahus on kotoisin lapsuudestani. Äitini, joka oli tavattoman puuhakas ja moniosaava, piti joutenoloa täysin joutavana. Hän olisi saattanut hymähtää aika merkitsevä ilme kasvoillaan, jos joku olisi puhunut kuntoilusta tai harrastamisesta, puhumattakaan joutenolon puolesta. Hänen ikäpolvelleen, vuonna 1910-syntyneenä elämisen ja siinä pärjäämisen ehto oli, että ihminen osasi tehdä vähän kaikkea ja myös teki, kaiken hereilläoloaikansa. Joutilaisuudelle oli oma aikansa vain pyhäpäivinä, jolloin oli oikein luvallista harjoittaa sosiaalista kanssakäymistä. Joskus jopa vierailla naapureiden ja sukulaisten luona.
Oi noita aikoja! Kummallista, että noista ajoista ei jäänyt orjaleiriajatuksia, vaikka joutenolo olisi joskus ollut paljon kivampaa kuin kiikuttaa tavaroita paikasta toiseen ja toimia pientilan pikkupiikana/renkinä. Siinä ei katsottu, mikä on naisten tai miesten töitä, koska vantterana ja vahvana sain seurata myös isäni työmaille pelloille ja metsätöihinkin. Siitä olin ihan polleakin, kun silloin jo luokkatietoisuus oli selvillä, että akkojenhommat köökillä ja elikoiden kanssa olivat niitä vähäpätöisempiä . Ja vielä kummallisempaa, että nyt monia kymmeniä vuosia myöhemmin kannan itsekin vähän samaa asennetta. Toki paljon on kertynyt harrasteita ja ihan turhiakin, mutta monet niistä, mites sattuikaan ovat olleet sellaisia, joista jää näkyvää jälkeä. Käsityöt, puutarha- ja taideharrasteet. Liikunnastakin jäi sen verran että entinen futismimmi kävelee nykyisin titaanipolvilla.
Taideharrastuksesta erilaisia palautteita
Piirtely alkoi hyvin pienenä. Sitten kun siitä alkoi saada vähän kehujakin, niin sehä vasta rohkaisi. Koulussa sain kaipaamaani palautetta ja hyviä numeroita. Sekös lämmitti! Ammattiakin haaveilin, mutta varmuuden vuoksi varasellaista. Taisin jo alakoulussa ilmoittaa suurisuisesti, että minusta tulee "lehtimies taikka taiteilia". - Niin sitten kävi, että jourmnalisti oli ammattini lähes 40 vuotta. Saman ajan olen harrastellut erilaisten kuvien tekemistä ja hankkinut opetusta eri puolilta. Valmista ei taida tulla koskaan, eli tittteliä ei kannata havitella. Niitä määrityksiä olen saanut kuulla vuosien mittaan ihan imartelevista myös vähättelyyn ja nimittelyyn saakka. Töhertäjä, toritaiteilija, mukataiteilija, itetaiteilija ym. Eipäs ne ole intoani latistaneet. Rallatellen kokeilen ja teen juttuja vailla mitään järjellistä, poimien itselleni huimat nautinnot ja kuljen poukkoilevaa polkuani piutpaut-menetelmällä.
Käsityövimma iski uudelleen
Käsityöt kuuluivat jokatytön velvollisuuksiin. Opetusta saivat kaikki ikäluokkani tyttölapset kotonaan. Koulussakin oli kässätunnit ihan opetusohjelmaan kuuluvina. Johtui lähinnä siitä, että silloin vaatteet tehtiin osin kotona tai kyläkraatareilla.
Hoksasin aika nuorena, että vanhoistakin vaatteista voi tehdä ihme luomuksia, kun käyttää hiukan luovuutta. Äitini oli sivutoimenaan kylän kraatari, joka osasi tehdä myös päällysvaatteita ja miesten työvaatteita. Pikkuplikat saivat toimia harsijoija ja joskus saumaajinakin, jossa oli mainio tilaisuus saada myös oppia. Tilkuista sain ommella nukelle oman garderoobin. Nukella en varsinaisesi enää leikkinyt. Se toimi lähinnä silloisena Barbinani ja sovitusnukkenani.
Siispä perheen perustamisen ensimmäinen iso hankinta oli sähköompelukone, Sigerin kaavainautomaatti, jota makselin vähittäin ainakin vuoden verran. Kallis hankinta kaiketi velvoitti, että äiti ja lapset kulkivat kotitekoisissa kuteissa kunnes kouluissa alkoi olla merkkivaatepakko.
Vaateompelu jäi vähemmälle kun perhe ja työ sekä muutamat uudisrakennusprojektit haukkasivat suuren osan ajasta. Mutta kun eläkevuodet alkoivat ( taivas varjelkoon! Siitä on siis jo yli 20 vuotta ! ) Silloin oli mukava aika alkaa täyttää aikatyhjiöitään eri harrasteillaan. Jäi aikaa puutarhahommille, maalaus - ja piirtelyharrasteille, myös käsitöille.
Viimeisin villitys on neuletyöt. Sain tueksi ihanan pikku neulefriikkiporukan, Ruusuryhmän. Joukossa on huipputaitavia himoneulojia. Minulla on vasta aluillaan. Oma lapsikatraani on jo kohta eläkeikäisiä, lastenlapsetkin keski-ikäisiä. Ja se neljäs polvi kylpee mummojen neuleissa. Meitä mummoja kun saattaa yhdellä pikkuruisella olla useitakin. Siksi oli aiheellista etsiä uutta kohderyhmää, mihin tuotantoa jakaa. Huomasin, että kappeihin kerääntynet langat on nyt hyvä ottaa käyttöön, joista tulee melkein kuin itekseen pikkuruisia sukkia, myssyjä ja lapasia. Niitä on nyt lähtenyt jo muutama kassillinen eri keräyksiin. Mikä mukavinta, niin pikkuneuleiden väkertäminen onnistuu mainiosti vaikka katsoisi samalla Strömsötä tai Tanskalaista maajussia.

_______________________________
Koukkaus ulkomaailmaan opetti paljon vanhemmallekin konkarille
Oma työhuone ja galleria Alanyaan kävelivät vain suoraan eteeni
Lounastin ystävättäreni Maikin kanssa Alanyan Avci-ravintolassa. Vuosi oli 2012. Katselin, että seinillä paljon painokuvia. Kysyin ravintolan omistajalta, haluaisivatko he seinilleen maalauksia. Voisin tulla näyttämään. Orhan Avci vastasi vain suorasukaisesti: Why not!
Ja siitä se lähti varsin nopeasti. Roudasin kaikki valmistuneet maalaukset ravintolaan ja sain saman tien oman kabinetin työhuoneeksi ja tilaa maalailla myös ravintolan terassilla. Vuoden kuluessa ravintolan seinät varustettiin töilläni, ja oli aika pitää kunnon avajaiset. Siitä asiat lähtivät vyörymään.
Vuosien mitaan ravintolassa pidettiin suomalaisten juhlia, tapaamisia ja taidetapahtumia.
Viiden vuoden kuluttua tuli eteen omistajanvaihdos. Omistaja lopetti koko toiminnan ja talo jäi tyhjilleen. Melko yleinen ilmiö rankan inflaation runnomasssa Turkissa.
Oman 7 talvikauden asumiseni Turkissa lopetti koronapandemia. Sitten tuli jo ikääkin, joka on hillinnyt hurjaa luotoa ja matkailuhaluja.
Se ei kuitenkaan estä ettei suti heilu, missä nyt sitten majailenkaan. Ikaalisten koti on myös varuste -ja tauluvarasto. Osa tuotoksesta on odottelemassa selkeämpiä aikoja Ikaalisten Galleria Kehysmarkussa.

Kampaus avajaisiin. Kaksi hiustaiteilijaa loihtivat yhdessä hyvin persoonallisia kampauksia.
Monia asioita jäin kaipaamaan Turkin vuosilta. Yksi niistä oli ihanat kampaamot, ja todella edullisesti. Muutamalla kympillä sai erinomaista palvelua ja kampauksia, joita ei muualla tulisi mieleenkään. Toinen on yllätys, yllätys, - hyvin puhdas merivesi ja väljät uimarannat, jos ei tunkenut itseään ihan cityalueille. Puhumattakaan vanhuksena elämisen ylellisyys. Iäkkäiden ihmisten kohtelu poikkeaa hyvin paljon länsimaisesta. Kaheksaakymmentä lähentelevä mummo koetaan niissä kulttuureissa kunnioituksensa ansainneena.
Kirjavuori, ikääntyneiden yleinen ongelma!

Kirjat, ne ovat kuuluneet elämäntapaani aapisiästä hamaan vanhuuteen asti. Nyt kirjoista on tullut jo pulma. Minne ne joutuvat. Niissä on niin väkevää muistoa ja arvoa, jota toivoisi myös jälkipolvien käyttävän hyväkseen. Äänikirjat ja muunlainen kulttuuri on syrjäyttämässä kirjat ja lukemisen. Enkä olen yksin isossa vanhusjoukossa, joka tuskailee kirjahyllyjensä kanssa. Hankalaksi muodostui tehdä valintoja, mitkä kirjat lähtivät kiertoon ja mistä ei vain malta luopua, toivossa, että lapsilla syntyisi innostusta kirjallisuuteen. Sain pois kaikki dekkarit,pokkarit, sotakirjat ja kerranluetut, joita ei kiinnosta lukea toistamisen. Nyt jäljellä vain itselle merkittävät teokset - klassikot, signeeratut, tieto- ja taiteen oppikirjat ja kokoomateokset..

Ensimmäinen julkaistu kirjani. Historiikki, jonka kirjoittamista edelsi työnantajani Meijeriväen Liitto ry:n 50-vuotisen ja sitäkin edeltävän ajan arkistojen tutkiminen. Arkistoitua paperitavaraa oli kertynyt kaksi pakettiautollista. Jokainen paperi oli tutkittava, koska arkistossa oli myös paljon eri puolilta kerättyjä virallisia asiakirjoja. Tutkimusvaihe vei 10 kuukautta. Kirjoittamiseen ja tuhansien valokuvien läpikäymiseen jäi niukasti aikaa, kun kirjan täytyi valmistua vuoden 1995 liiton vuosikokoukseen.
Kirjassa on käsitelty Meijerivärn liiton omaa historiaan, meijerialan ammattilaisten historiaa sekä myös meijeriteollisuuden historiaa. Ikaalisten kylpylän historialle on myös oma kappaleensa.
Meijeriväen Liitto MVL, Nykyisin Meijerialan Asiantuntijat ry on keskusjärjestö STTK:n jäsenjärjestö. MVL on Ikaalisten kylpylän perustanut järjestö, jonka yhteyteen perustettiin 1960 luvun alusssa Terveyskylpyläliitto ry. Jäsenet ovat samoja henkilöitä kuin emoliitossa MVL:ssa. Ikaalisten kylpylän hanketta rahoitettiin aluksi laajoin keräysvaroin, Arpajaisyhdistyksen ja Raha-automaattiyhdistyksen alkupanoksin. Keräykseen osallistuivat myös Suomen meijerit ja maidontuottajat. Kylpylästä kehittyi aikanaan Pohjoismaiden suurin kylpylä. Myöhemmin kylpylä on kokenut useita omistajanvaihdoksia ja on nykyisin Ikaalinen Spa Resort